ZUPA KREM Z DYNI

CIEKAWOSTKI:

1. Dynia  (Cucurbita L.) jest owocem jagodowym, a dokładnie jagodą o bardzo twardej skórze. dynia może ważyć nawet do kilkuset gramów.
2. Istnieje około 800 różnych odmian dyni.
3. w ciemnym miejscu dynie mogą przetrwać nawet kilka tygodni. jednak po rozkrojeniu można je przechowywać w lodówce tylko do 30 dni.  

SKŁADNIKI:
  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków 
  • 25 g masła 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 pomidor lub 1/2 puszki pokrojonych pomidorów 
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu 
  • 1 szklanka mleka 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 
  1. Dynię obierz i usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i też pokrój w kostkę.
  2. W większym garnku na maśle zaszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj dynię i ziemniaki, dopraw solą, wsyp kurkumę i dodaj imbir. Smaż co chwilę mieszając przez około 5 minut.
  3. Wlej gorący bulion, przykryj pokrywką garnek i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Świerzego pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, usuń szypułki oraz nasiona. Miąższ pokrój w kosteczkę i dodaj do zupy. (Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy). 
  5. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksuj w blenderze z dodatkiem mleka.
  6. Zupa jest gotowa do podania. SMACZNEGO!

100g = 65kcal
Porcja (450g = 293kcal)
Białko
1,5g
6,8g
Tłuszcze
3,7g
16,7g
Węglowodany
5,8g
26,1g




Komentarze