ZUPA KREM Z DYNI
CIEKAWOSTKI:
1. Dynia (Cucurbita L.) jest owocem jagodowym, a dokładnie jagodą o bardzo twardej skórze. dynia może ważyć nawet do kilkuset gramów.
2. Istnieje około 800 różnych odmian dyni.
3. w ciemnym miejscu dynie mogą przetrwać nawet kilka tygodni. jednak po rozkrojeniu można je przechowywać w lodówce tylko do 30 dni.
SKŁADNIKI:
1. Dynia (Cucurbita L.) jest owocem jagodowym, a dokładnie jagodą o bardzo twardej skórze. dynia może ważyć nawet do kilkuset gramów.
2. Istnieje około 800 różnych odmian dyni.
3. w ciemnym miejscu dynie mogą przetrwać nawet kilka tygodni. jednak po rozkrojeniu można je przechowywać w lodówce tylko do 30 dni.
SKŁADNIKI:
- 800 g dyni (500 g po obraniu)
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 pomidor lub 1/2 puszki pokrojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Dynię obierz i usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i też pokrój w kostkę.
- W większym garnku na maśle zaszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj dynię i ziemniaki, dopraw solą, wsyp kurkumę i dodaj imbir. Smaż co chwilę mieszając przez około 5 minut.
- Wlej gorący bulion, przykryj pokrywką garnek i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez ok. 10 minut.
- Świerzego pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, usuń szypułki oraz nasiona. Miąższ pokrój w kosteczkę i dodaj do zupy. (Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy).
- Wymieszaj i gotuj przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksuj w blenderze z dodatkiem mleka.
- Zupa jest gotowa do podania. SMACZNEGO!
100g = 65kcal
|
Porcja (450g = 293kcal)
|
|
Białko
|
1,5g
|
6,8g
|
Tłuszcze
|
3,7g
|
16,7g
|
Węglowodany
|
5,8g
|
26,1g
|
Komentarze
Prześlij komentarz