DOMOWA NUTELLA

 CIEKAWOSTKI:

  1. Orzech laskowy = orzech leszczyny
  2. Leszczyna to rodzaj drzew i krzewów. Jest 15 gatunków leszczyny, a najbardziej typowym jest Corylus avellana czyli Leszczyna pospolita.
  3. Owoce dojrzewają od września do października.
SKŁADNIKI:
  • 14g orzechów laskowych
  • 24g mleka 2%
  • 8g cukru pudru
  • 3,2g cukru wanilinowego
  • 18g oleju rzepakowego
  • 4g mleka w proszku odtłuszczonego granulowanego
  • 6g ciemnego kakao
  • 0,2 szczypty soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać i odchodzić. Usuń skórkę. Obrane orzechy ostudź, przełóż do pojemnika blendera i zblenduj na pastę orzechową.
  2. Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksuj.
  3. Miksując na wolnych obrotach, dolewaj cienkim strumieniem olej. 
  4. Dodaj odtłuszczone mleko w proszku i zblenduj.
  5. Dodaj ciemne kakao, szczyptę soli i ostudzoną pastę z orzechów. Zblenduj.
  6. Nutella jest gotowa do podania. SMACZNEGO!  

 

Cała nutella = 340 kcal

Porcja = 170 kcal

Białko

6g

3g

Tłuszcze

28g

14g

Węglowodany

18g

9g


Komentarze