DOMOWA NUTELLA
CIEKAWOSTKI:
- Orzech laskowy = orzech leszczyny
- Leszczyna to rodzaj drzew i krzewów. Jest 15 gatunków leszczyny, a najbardziej typowym jest Corylus avellana czyli Leszczyna pospolita.
- Owoce dojrzewają od września do października.
SKŁADNIKI:
- 14g orzechów laskowych
- 24g mleka 2%
- 8g cukru pudru
- 3,2g cukru wanilinowego
- 18g oleju rzepakowego
- 4g mleka w proszku odtłuszczonego granulowanego
- 6g ciemnego kakao
- 0,2 szczypty soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać i odchodzić. Usuń skórkę. Obrane orzechy ostudź, przełóż do pojemnika blendera i zblenduj na pastę orzechową.
- Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksuj.
- Miksując na wolnych obrotach, dolewaj cienkim strumieniem olej.
- Dodaj odtłuszczone mleko w proszku i zblenduj.
- Dodaj ciemne kakao, szczyptę soli i ostudzoną pastę z orzechów. Zblenduj.
- Nutella jest gotowa do podania. SMACZNEGO!
|
Cała nutella = 340 kcal |
Porcja = 170 kcal |
Białko |
6g |
3g |
Tłuszcze |
28g |
14g |
Węglowodany |
18g |
9g |
Komentarze
Prześlij komentarz