LODY WANILIOWE Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

CIEKAWOSTKI:
  1. Wanilia jest droższa niż srebro.
  2. Obecnie największymi producentami wanilii są Madagaskar (ok. 80% produkcji), Indonezja i Chiny.
  3. Wanilia to jedna z odmian orchidei. Jest epifitem czyli rośliną rosnącą na innej roślinie, która stanowi dla niej także podpórkę. Na plantacjach sadzi się ją zazwyczaj pod bambusami.
SKŁADNIKI:
  • 250g mleka pełnego 3,8%
  • 170g śmietanki 30%
  • 130g mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego 8%
  • 5 zółtek (rozmiar L)
  • 70g cukru drobnego
  • 0,3 łyżki ekstraktu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Do rondelka wlej mleko, śmietankę i mleko skondensowane (płynne z puszki), dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  2. Na średnim ogniu, co chwile mieszając, doprowadź do wrzenia, a następnie od razu zdejmij z ognia.
  3. Dodaj ekstrakt z wanilii  (lub pastę z wanilii) i odstaw.
  4. W stojącym blenderze kielichowym (lub tradycyjnie za pomocą miksera lub trzepaczki) zmiksuj żółtka z cukrem na jasnożółty krem, przez około 1-2 minuty na wysokich obrotach.
  5. Obroty zmniejsz do średnich i cały czas mieszając wlej powoli połowę gorącej, mlecznej mieszanki, miksuj przez 30 sekund do połączenia składników.
  6. Resztę mieszanki pozostałej w rondelku zacznij ponownie podgrzewać, powoli wlej do niej zahartowaną masę z żółtek, cały czas mieszając trzepaczką.
  7. Podgrzewaj mieszaninę do osiągnięcia 76°C (maksymalnie 79°C, ale nie więcej, bo inaczej na dnie zetną się żółtka!) cały czas mieszając trzepaczką. Temperaturę mierz przy pomocy termometru kuchennego.
  8. Mieszaninę przelej do schłodzonej metalowej miski. 
  9. Całość można schłodzić w lodowej kąpieli (miskę umieścić na misce z lodem) do ok. 4°C. Można też zamknąć miskę i mieszaninę schłodzić w zamrażalniku, mieszając ją co ok. 15 minut.
WYKONANIE Z UŻYCIEM MASZYNY DO LODÓW:
  1. Maszynę przygotuj wcześniej zgodnie z instrukcją.
  2. Włącz maszynę, wlej schłodzoną mieszankę (lody nie powinny się bardzo napowietrzać, ponieważ powstaną wtedy kryształki lodu). 
  3. Masa lodowa powinna być mieszana przez ok. 15-20 minut (czas uzależniony od konkretnego modelu maszyny), po tym czasie powinna mieć miękką konsystencję.
  4. Lody przełóż do pojemniczka, zamknij i włóż do zamrażalnika.
WYKONANIE BEZ MASZYNY DO LODÓW:
  1. Schłodzony krem zmiksuj mikserem na średnich obrotach. 
  2. Miskę szczelnie zamknij i włóż do zamrażalnika.
Podczas chłodzenia miksuj co ok. 30-40 minut przez pierwsze 3 godziny, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamroź.


 

Lody = 1682 kcal

Białko

37g

Tłuszcze

99g

Węglowodany

159g





Komentarze