LODY WANILIOWE Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
CIEKAWOSTKI:
- Wanilia jest droższa niż srebro.
- Obecnie największymi producentami wanilii są Madagaskar (ok. 80% produkcji), Indonezja i Chiny.
- Wanilia to jedna z odmian orchidei. Jest epifitem czyli rośliną rosnącą na innej roślinie, która stanowi dla niej także podpórkę. Na plantacjach sadzi się ją zazwyczaj pod bambusami.
SKŁADNIKI:
- 250g mleka pełnego 3,8%
- 170g śmietanki 30%
- 130g mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego 8%
- 5 zółtek (rozmiar L)
- 70g cukru drobnego
- 0,3 łyżki ekstraktu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do rondelka wlej mleko, śmietankę i mleko skondensowane (płynne z puszki), dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- Na średnim ogniu, co chwile mieszając, doprowadź do wrzenia, a następnie od razu zdejmij z ognia.
- Dodaj ekstrakt z wanilii (lub pastę z wanilii) i odstaw.
- W stojącym blenderze kielichowym (lub tradycyjnie za pomocą miksera lub trzepaczki) zmiksuj żółtka z cukrem na jasnożółty krem, przez około 1-2 minuty na wysokich obrotach.
- Obroty zmniejsz do średnich i cały czas mieszając wlej powoli połowę gorącej, mlecznej mieszanki, miksuj przez 30 sekund do połączenia składników.
- Resztę mieszanki pozostałej w rondelku zacznij ponownie podgrzewać, powoli wlej do niej zahartowaną masę z żółtek, cały czas mieszając trzepaczką.
- Podgrzewaj mieszaninę do osiągnięcia 76°C (maksymalnie 79°C, ale nie więcej, bo inaczej na dnie zetną się żółtka!) cały czas mieszając trzepaczką. Temperaturę mierz przy pomocy termometru kuchennego.
- Mieszaninę przelej do schłodzonej metalowej miski.
- Całość można schłodzić w lodowej kąpieli (miskę umieścić na misce z lodem) do ok. 4°C. Można też zamknąć miskę i mieszaninę schłodzić w zamrażalniku, mieszając ją co ok. 15 minut.
WYKONANIE Z UŻYCIEM MASZYNY DO LODÓW:
- Maszynę przygotuj wcześniej zgodnie z instrukcją.
- Włącz maszynę, wlej schłodzoną mieszankę (lody nie powinny się bardzo napowietrzać, ponieważ powstaną wtedy kryształki lodu).
- Masa lodowa powinna być mieszana przez ok. 15-20 minut (czas uzależniony od konkretnego modelu maszyny), po tym czasie powinna mieć miękką konsystencję.
- Lody przełóż do pojemniczka, zamknij i włóż do zamrażalnika.
WYKONANIE BEZ MASZYNY DO LODÓW:
- Schłodzony krem zmiksuj mikserem na średnich obrotach.
- Miskę szczelnie zamknij i włóż do zamrażalnika.
Podczas chłodzenia miksuj co ok. 30-40 minut przez pierwsze 3 godziny, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamroź.
|
Lody = 1682 kcal |
Białko |
37g |
Tłuszcze |
99g |
Węglowodany |
159g |
Komentarze
Prześlij komentarz