FIT KULKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

 CIEKAWOSTKI:

  1. W prawie wszystkich językach masło orzechowe zawiera w nazwie określenie "masło" (przykładowo po angielsku - peanut better, po hiszpańsku - mantequilla de maní, po francusku - beurre d'arachide, po niemiecku - erdnussbutter)
  2. W Holandii zamiast słowa "masło" używa się słowo "ser" - w języku niderlandzkim "kaas" czyli masło orzechowe to "pindakaas". Jest tak ponieważ w Holandii słowo "masło" zostało prawnie zastrzeżone wyłącznie dla masła.
SKŁADNIKI:
  • 130g suszonych daktyli
  • 75g migdałów 
  • 60g płatków owsianych błyskawicznych
  • 30g siemienia lnianego
  • 120g kremowego masła orzechowego
  • 20g nasion chia
  • 20g wody
  • 30g czekolady gorzkiej 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Wszystkie składniki, oprócz czekolady zmiksuj dokładnie na gładką masę.
  2. Czekoladę gorzką posiekaj, a następnie dodaj do zmiksowanej masy.
  3. Uformuj kulki i odstaw je na noc do lodówki.

 

Cały przepis = 2178 kcal

Białko

66g

Tłuszcze

135g

Węglowodany

192g

Komentarze