TORTILLA Z TUŃCZYKIEM, SEREM FETA I MOZZARELLĄ

 CIEKAWOSTKI:

  1. Tuńczyk jest bardzo niskokaloryczny, co sprawia, że jest to pokarm prawie całkowicie białkowy.
  2. Żywotność tuńczyków różni się w zależności od gatunku, ale waha się od około 15 lat do ponad 40 lat.
  3. Tuńczyk jest w stanie zmienić pozycje płetw grzbietowych, aby zmniejszyć opór powietrza i przyspieszyć prędkość pływania.
SKŁADNIKI:
  • placek tortilla (2 szt.)
  • tuńczyk w sosie własnym (120g - puszka)
  • musztarda (25g)
  • ser feta (50g - półtłusty)
  • mozzarella light (ok. 60g - połowa kulki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Tuńczyka, musztardę i ser feta rozdrobnij i wymieszaj ze sobą.
  2. Połóż masę na jeden placek tortilli, posyp pokrojoną w kostkę mozzarellą, a następnie przykryj drugą tortillą.
  3. Całość przełóż na zwilżoną oliwą patelnię i zapiecz z obu stron.
  4. UWAGA! NAJPIERW ZAPIECZ STRONĘ Z MOZZARELLĄ ABY PRZYKLEIŁA SIĘ DO PLACKA - w ten sposób łatwiej będzie obrócić tortillę.
  5. Tortilla jest gotowa do podania. SMACZNEGO!

 

Jeden trójkąt = 364 kcal

Białko

28,7g

Tłuszcze

11,9g

Węglowodany

33,8g

Komentarze