CHLEBEK BANANOWY

CIEKAWOSTKI:

1. Banan jest owocem tropikalnym z rodziny jagód. 
2. Najczęściej banany osiągają długość od 10 do 15 cm jednak zdarzają się, sięgające nawet 30 cm, okazy.
3. Banany zbierane są jeszcze zanim osiągną dojrzałość, spowodowane jest to długim transportem.
4. Zielone banany zawierają dużą ilość skrobi, która wraz z ich żółknięciem zmienia się w cukry, a banany zyskują na smaku. 

SKŁADNIKI (około 12 porcji)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 120g)
  • cynamon, kardamon (do smaku)
  • 4 banany
  • sok z połowy limonki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Obierz banany ze skórki, a następnie zmiksuj w blenderze,  razem z jajkiem i sokiem z limonki, na gładką masę.
  3. Dodaj mąkę, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli oraz przyprawy (wedle uznania).
  4. Gotową masę przelej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez około 40 minut, do tzw. "suchego patyczka" 
  6. Chlebek jest gotowy do podania. SMACZNEGO

 

Porcja = 76 kcal

Białko

2,1g

Tłuszcze

0,8g

Węglowodany

16g




 



Komentarze