PLACUSZKI TWAROGOWE

CIEKAWOSTKI
  1. Twaróg jest dobrym źródłem białka (w 100g - około 13g białka)
  2. Zawiera magnez, potas, witaminę A, D, E oraz wapń (w 100 g - 95 mg wapnia).
SKŁADNIKI
  • Twaróg półtłusty (150g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki cukru (lub słodzika)
  • 3 łyżki mąki orkiszowej lub owsianej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Oddziel żółtka od białek jajek, a następnie w osobnej misce ubij pianę z białek.
  2. Przesiej mąkę orkiszową (lub owsianą) i dodaj ją do twarogu, żółtek jaj i cukru.
  3. Dodaj do masy ubite wcześniej białka i wymieszaj łyżką.
  4. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu i wylej ciasto tworząc małe placuszki.
  5. Smaż z każdej strony,, na małym ogniu do zarumienienia.
  6. Placuszki twarogowe są gotowe do podania. SMACZNEGO!

 

Porcja = 454.9kcal

Białko

44,3g

Tłuszcze

17,1g

Węglowodany

28,7g








Komentarze