PLACUSZKI TWAROGOWE
CIEKAWOSTKI
- Twaróg jest dobrym źródłem białka (w 100g - około 13g białka)
- Zawiera magnez, potas, witaminę A, D, E oraz wapń (w 100 g - 95 mg wapnia).
SKŁADNIKI
- Twaróg półtłusty (150g)
- 2 jajka
- 3 łyżeczki cukru (lub słodzika)
- 3 łyżki mąki orkiszowej lub owsianej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Oddziel żółtka od białek jajek, a następnie w osobnej misce ubij pianę z białek.
- Przesiej mąkę orkiszową (lub owsianą) i dodaj ją do twarogu, żółtek jaj i cukru.
- Dodaj do masy ubite wcześniej białka i wymieszaj łyżką.
- Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu i wylej ciasto tworząc małe placuszki.
- Smaż z każdej strony,, na małym ogniu do zarumienienia.
- Placuszki twarogowe są gotowe do podania. SMACZNEGO!
|
Porcja = 454.9kcal |
Białko |
44,3g |
Tłuszcze |
17,1g |
Węglowodany |
28,7g |
Komentarze
Prześlij komentarz